20 april: Jan Brokken!

 

 

 

 

 

 

 

De schrijver Jan Brokken (1949) debuteerde in 1984 met de roman De provincie. In 1988 ontving hij voor zijn verhalenbundel De zee van vroeger al de Lucy en B.W. van der Hoogtprijs. ‘Een roman in verhalen,’ oordeelde de jury. Dat was en zou zijn kracht als schrijver blijven.

Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken door in het dorp Rhoon. Hij doorliep de middelbare school in Rotterdam (waar hij onder meer nog Duitse les kreeg van onze dorpsgenoot Ab Brandenburg!), studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en later aan het Institut d’Etudes Politiques van de universiteit van Bordeaux, Frankrijk.

Rhoon zou later het decor zijn van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin en van De vergelding, een dorp in tijden van oorlog, dat verscheen op 25 januari 2013. Het boek sloeg in als een bom. Wim Brands van het tv-programma Boeken zei: ‘Ik heb zelden meegemaakt dat iemand in Nederland zó goed heeft ingezoomd op zo’n gebeurtenis en heeft laten zien hoe gecompliceerd alles was. Goed, fout, dat weten we wel, maar al die tinten daar tussenin.’ Alleen al in 2013 werden 80.000 exemplaren verkocht.

De vergelding is het verhaal van alle mensen die de gevolgen van de waanzin van de oorlog aan den lijve moesten ondervinden. De schrijver groeide op met oorlog. Een andere oorlog dan waarover het in het boek gaat, maar wel oorlog. Voor ons is een extra meerwaarde dat Brokken ook onze omgeving goed kent. Zijn boeken zijn de vrucht van een leven lang schrijven en van lange reflectie en langzaam gerijpt inzicht. De jury van de Luisterboek Award noemde hem ‘de meester van de nuance, in toon en geschrift.’

U kunt Jan Brokken nu zelf horen en vragen stellen dankzij onze stichting. Op 20 april a.s. komt hij naar de Dorpskerk. Koop snel kaarten, want de capaciteit van de kerk kent grenzen!

De avond begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.15 uur.

Bestel uw kaarten via deze link of bij Rook Belder, Leeuwendaal 46, Westmaas.

Telefoon (0186) 57 17 97 of (06 51) 95 69 49.