Rosita Steenbeek

Op 20 september 2024 sprak schrijfster Rosita Steenbeek in de welgevulde Dorpskerk in Westmaas. Meer dan 100 bezoekers luisterden naar haar verhalen over ‘Twee sterke vrouwen in bewogen tijden’; beiden zien de maatschappij waarin ze leven veranderen in een dictatuur. De ene vrouw was Julia, de dochter van de Romeinse keizer Augustus. Zij leefde zo’n 2.000 jaar geleden.  De andere vrouw is Rose, Rosita’s joods- Duitse oma die getrouwd was met Gerhard Hugenholtz. Deze Nederlandse dominee stond voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog als predikant in Klaaswaal.

Rosita Steenbeek wist de vele bezoekers te boeien met haar verhalen. Mooi was ook te horen hoe wat zij schrijft verbonden is aan haar eigen leven. Rosita woont sinds 1985 in Rome.
De boeken die te koop waren aan de boekentafel, en door de auteur steeds met een persoonlijk woord gesigneerd werden, vonden gretig aftrek. Het was een mooie avond over het historische belang van verhalen over lastige tijden!

Take 4

Op 7 juni 2024 trad de ‘semi akoestische’ coverband Take 4 op in de Dorpskerk van Westmaas.
Deze sympathieke band nam de aanwezigen op geheel eigen wijze mee op een muzikaal avontuur: iedereen onderging in een ongedwongen sfeer een reis door verschillende stijlen uit muzikale periodes.

Nummers van onder andere Stevie Ann, Van Morrison, George Ezra, Bruce Springsteen, John Mayer, Amy Macdonald en Douwe Bob passeerden de revue. Soms liedjes om bij weg te dromen dan weer om lekker (in ieder geval in gedachten) op te swingen.

Take 4 wist iedereen te binden met hun repertoire, de meerstemmigheid en de afwisseling van (bijzondere) instrumenten.
De band bestaat uit Gerie Loos (leadzang, gitaar), Rob Strengers (zang, gitaar, saxofoon en gitaarbanjo), Judith Alkema (zang, basgitaar, accordeon, altviool, ukelele en mandoline) en John van Os (cajon, slaptop, handpercussie en gitaar).

Marijke Boon

Op vrijdag 22 maart 2024 trad Marijke Boon op in de Dorpskerk met haar programma ‘RODE ANEMONEN’. Zij werd begeleid door Elianne Ardts op de cello.
Marijke Boon maakt sinds 1975 theater en vanaf 1985 soloprogramma’s. Die ervaring was die avond duidelijk te merken. Marijke presenteerde in een hoog tempo een wervelende show met ‘hedendaagse levensliederen’, blues en chansons. Op haar eigen authentieke en eigenzinnige manier meanderde zij van de ene stijl naar de andere. Zij maakte de belofte waar dat zij ”zingend de betekenis onderzoekt van oud, antiek en vintage naast gloednieuw, vet en trendy”. Haar klassiekers voegden zich organisch tussen nieuwe songs en vertellingen. Het bleef nog lang onrustig in Westmaas.

Aart & Harriette

Op 15 december j.l. traden Aart & Harriette op in de Dorpskerk van Westmaas. Aart & Harriette is een zeer veelzijdig en muzikaal duo dat al heel wat jaren podiumervaring heeft opgedaan in verschillende bands. In de aankondiging stond dat het duo heel goed op elkaar is ingespeeld en de zaal snel in zijn greep heeft door hun professionele performance. Dat is die avond wel gebleken. Het was een zeer afwisselend muzikaal spektakel met liedjes van Tammy Wynette tot de Cats en van Pat Boone  to Wim Sonneveld. Harriette bespeelde het publiek met haar mooie heldere stem in zowel lead als backing vocals. Aart nam eveneens de leadzang en de backing vocals voor zijn rekening. Een bijzondere eigen sound met mooie samenzang.

Laurèn ter Horst a.k.a. Luka Eyrie

Op 15 september 2023 luisterde een zeer aandachtig publiek stil naar de liedjes van zangeres en songwriter Laurèn ter Horst a.k.a. Luka Eyrie. Het was een mooie, ingetogen avond.

Laurèn schreef onder andere op een zonnige eerste verdieping in Rotterdam de songs van de aankomende EP ‘Boven de Massagesalon’, die zij samen met pianist Jeroen Dirrix produceerde.
Zij werden geïnspireerd door de muziek van Eefje de Visser, Big Thief en King Princess.
In het voorjaar van 2023 kwamen twee singles van de plaat uit: de titelsong en het indringende apocalyptische liefdeslied ‘Nooit Alleen’. 

Laurèn ter Horst maakt al lange tijd muziek en schreef talloze songs. Haar muzikale pad liep van solowerk tot en met optreden in bandformaties.
Luka Eyrie is een nieuw project waarin zij voor het eerst in het Nederlands zingt.

BB Queenies: blues op pumps

Op 9 juni 2023 veranderde de Dorpskerk in een bijna klassiek bluescafé dankzij deze bluesband met, zoals ze zelf zeggen, een eigen geluid, een vrouwelijke touch en een vette knipoog naar jazz. Blues met humor en passie, blues op pumps, muziek en muzikantes met een ‘bite’. De bezetting verraadde al een zekere ‘eigenwijsheid’: contrabas, tenorsax, altsax en kleine percussie, cajon, basgitaar, mondharmonica, accordeon, ukelele, melodica, bluesharp en toetsen.
Met andere woorden: blues waar je vrolijk van wordt. Dat werd ook duidelijk tijdens deze avond, waarna het nog lang onrustig bleef in Westmaas…

Een avond met celliste Hanneke Rouw

Op vrijdagavond 10 februari 2023 verzorgde celliste Hanneke Rouw het benefietconcert.  Het was een mooie ingetogen avond waar zij twee sonates van Bach speelde.
Hanneke is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijkorkest Constantijn (nu het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours.
Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw; mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument) en spaart voor een andere, zo vertelde zij.
Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland een tournee gemaakt met muziek van Bach, Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev.
Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland.

Op vrijdagavond 16 december 2022 organiseerde de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas een kerstconcert dat verzorgd werd door Pop-Up. Dit bijzondere en zeer dynamisch gezongen kerstconcert was al ruim van tevoren uitverkocht.
Sinds de oprichting in september 2001 is Pop-Up uitgegroeid tot een bijzonder én semiprofessioneel popkoor dat geweldige optredens op zijn naam heeft staan. Pop-Up heeft onder leiding van dirigent en zangpedagoog Inge Rambags opgetreden tijdens culturele evenementen en korenfestivals, op feesten en bij bijzondere gebeurtenissen.
Ook op deze avond konden de bezoekers in de Dorpskerk met volle teugen genieten van de inzet en talenten van dit koor.

Marije van Rijn en Jorn te Hoopen, een sterk duo

Op 16 september 2022 konden we een bijzondere muzikale avond beleven met Marije van Rijn. Marije is een veelzijdige songwriter, zangeres en pianist. Ze schrijft liedjes waarin ze haar voorliefde voor pop, folk en jazz samen laat vloeien met haar achtergrond als klassiek pianist. Haar pure stem en persoonlijke, poëtische teksten zorgen voor een intiem en eigen geluid.
Zij werd die avond begeleid op de gitaar door Jorn ten Hoopen, met wie wij in 2015 al kennis konden maken tijdens het eerste benefietconcert van de Vrienden verzorgd door Myriam West.
Het was een mooie avond met spannende instrumentale ontmoetingen tussen de gitaar van Jorn en de piano van Marije. Afgerond met de heldere zangstem van Marije.
Na afloop werd er in De Munnik nog lang nagepraat.
Dit najaar brengt Marije een nieuwe EP uit onder haar eigen naam


Jan Brokken sprak over ‘De tuinen van Buitenzorg’

Op de eerste benefietavond van 2022 op 22 april was de bekende schrijver Jan Brokken in de Dorpskerk van Westmaas om een lezing te houden.

De schrijver Jan Brokken debuteerde in 1984 met de roman ‘De provincie’. In 1988 ontving hij voor zijn verhalenbundel ‘De zee van vroeger’ al de Lucy en B.W. van der Hoogtprijs. ‘Een roman in verhalen,’ oordeelde de jury. Dat was en zou zijn kracht als schrijver blijven.
Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken door in het dorp Rhoon. Hij doorliep de middelbare school in Rotterdam (waar hij onder meer nog Duitse les kreeg van onze dorpsgenoot Ab Brandenburg!), studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en later aan het Institut d’Etudes Politiques van de universiteit van Bordeaux, Frankrijk.

In 2018 hield Jan Brokken in onze dorpskerk ook al een lezing, maar toen over zijn boek ‘De Vergelding’, dat in Rhoon is gesitueerd.
Nu ging de lezing over ‘De tuinen van Buitenzorg’ dat vorig jaar verscheen. Jan Brokken gaat in ‘De tuinen van Buitenzorg’ op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland.

Camilla Blue

Na een periode waarin het als gevolg van corona niet mogelijk was, was er vrijdagavond 5 november 2021 weer een mooi concert, dat werd verzorgd door Camilla Blue.
Samen met gitarist Coos van de Klundert speelde ze muziek van haar eerste album Blue en van haar nieuwe album Yellow, dat in 2022 verschijnt.
Het zijn autobiografische liedjes die zweven tussen licht en donker. Elk nummer schetst zijn eigen wereld.
Camilla heeft zich laten inspireren door grootheden als Leonard Cohen, David Bowie, Beth Hart en Nina Simone. De concerten zijn een symbiose tussen muziek en kunst.

Camilla Blue bracht in 2018 haar eerste album ‘Blue’ uit. Haar eerste single ‘Don’t turn on the lights’ haalde meer dan 50.000 streams op Spotify. Volgens de makers van het tv-programma NPO1-Vrije Geluiden is ze ‘uniek en oprecht’. Ze speelde tijdens die uitzending twee nummers en verscheen live op het podium in TivoliVredenburg in Utrecht.
Na de release speelde ze onder andere op het hoofdpodium van ‘Jazz in Duketown’ een festival in ‘s-Hertogenbosch en was ze te horen in diverse programma’s van de Nationale Radio. Ook heeft Camilla Blue een kleine tournee door Frankrijk gehad en speelde ze op ESNS Penguin Showcases 2020.

Camilla Blue is ambassadeur van Pleegzorg Nederland, Stichting Oosterpoort en Pleegzorg Amsterdam ‘Spirit’ 2020/2021. / Foto’s Fred Heijnen

Handsome Harry & The Hummingbirds

Op vrijdagavond 7 februari was er een concert met de band Handsome Harry & the Hummingbirds.
Zij namen de aanwezigen mee op een roadtrip door de Deep South van de Verenigde Staten: bluegrass, country, ragtime en swing werden gemixt tot een bruisende cocktail waar het publiek in de loop van de avond steeds verder in werd meegenomen. Na afloop werd er nog lang nagepraat….

De band bestond uit: Lodie Colette (zang, ukelele, banjo), Daniël P. Johnson (gitaar, mandoline, mondharmonica) en W. Greenheart (contrabas, percussie, zang).

Mooie avond met Door Visser & Band

Op vrijdagavond 13 december a.s. organiseerde de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas weer een benefietconcert, deze keer door Door Visser & Band. Door Visser is liedjesschrijver van met name ‘luistermuziek’. Met haar band heeft zij een Engelstalig repertoire van eigen nummers opgebouwd: veel liedjes vol sfeer en met harmonieuze tweestemmige zang. Daarnaast coverden Door en haar band muziek uit de jaren ’70 en ’80. Op 13 december a.s. brachten zij een mooie combinatie van eigen nummers en kerstnummers die door het publiek zeer gewaardeerd werd.

De band bestaat uit: Door Visser/zang & gitaar, Eefje Mesker/zang & lichte percussie, Arno Hoogwerf/toetsen en Hans Visser/contrabas.

Red Curls & Blue Notes speelde werkelijk DeLizzious!

Vier muzikanten (her)vonden elkaar in de behoefte ongedwongen muziek te maken. Puur en zonder pretenties. Lekker nummers spelen die hen raken, boeien en de wereld een beetje mooier kleuren. De intimiteit van de muziek maakte dat je ook als luisteraar werd meegezogen en de nummers je omarmden als een warme deken. Op 20 september speelde Red Curls & Blue Notes deze heerlijke muziek in de dorpskerk van Westmaas!
Met het programma DeLizzious werd een ode gebracht aan jazz-zangeres Lizz Wright. Hoewel zij haar roots in gospel heeft, voert de muziek van Lizz net zo makkelijk langs jazz als blues en schuurt soms zelfs aan country en folk. De muziek voelde vertrouwd en met het sausje dat Red Curls & Blue Notes eroverheen schonk, kreeg de Americana ook iets eigens.

Red Curls & Blue Notes bestaat uit
Michon Sprengers ( zang)
Gertjan Withagen (gitaar)
Stephan van Rijt (basgitaar en contrabas)
Hans Bernhard (drums)

Hoeksche blues met MOTWAT

MOTWAT bestaat uit vijf enthousiaste mannen die oude blues-klassiekers herschrijven en er een Nederlandstalig ‘mot-wat’-sausje over gooien. Zo hertalen zij onder andere nummers van Muddy Waters, Ray Charles, Stevie Ray Vaughn en Eric Clapton.
De mannen van MOTWAT genieten van elk optreden en dat straalde er op 12 april ook vanaf! Het was blues voor jong en oud. En zodra deze mannen begonnen met spelen was wel duidelijk dat leeftijd niet meer uitmaakt .
MOTWAT bestaat uit: Marinus Verschoor (piano/zang), Tom van Ruiswijk (basgitaar) Ad Boender (drums), Leen Baars (harmonica/zang) en Hans van Sasse van IJsselt (gitaar).

Joost Pieters was weer terug in de Dorpskerk

Joost Pieters was in januari 2016 voor het eerst te gast bij de Vrienden. De kerk was toen bomvol. Niet verrassend want Joost heeft zijn jeugd in Westmaas doorgebracht. Na zijn studie kwam hij terug en woonde met zijn jonge gezin aan de Cabbeweide. Maar hij heeft ook zijn talenten. En die kent iedereen.

Op 8 februari 2019 was hij er weer. En weer was het volle bak. Het programma varieerde van verstilde gitaarliedjes tot swingende funky songs. Mede dank zij gastmuzikant Franklin Schieman (saxofonist bij Bløf) met zijn virtuoze bijdragen. Het was weer een mooie avond!

FOTO’S (DEELS): RUUD VAN DER NAT

Bijzonder kerstconcert door zeer talentvol, jong koor

Op zaterdagavond 15 december 2018 was het jaarlijkse Kerstconcert van de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas. Deze keer werd dat verzorgd door het Young Chamber Choir. Een jong en enthousiast koor van professionele jonge musici, onder leiding van Mirjam van den Hoek. De Zeeuwse Mirjam van den Hoek (24) studeerde af aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde daarna haar studie Kerkmuziek. Mirjam woont nu in Rotterdam en is sopraan in het koor van de Laurenskerk van Rotterdam.

Het Young Chamber Choir bracht een aantal hele mooie uitvoeringen van klassiek-religieus repertoire en carols. Zo brachten zij onder meer Magnificat (Purcell), Magnus Dominus (Lotti), Rejoice in the Lord always (Rathbone), Now can my soul in God rejoice (West), Psalm 128 (Sweelinck), Das Benedictus nach dem Essen (Schütz), Gloria Patri (Purcell), There is no Rose, Drei Könige (P. Cornelius) en Nativity Carol (Rutter).

Terwijl buiten de sneeuw naar beneden begon te dwarrelen laafden de bezoekers zich aan de zeer hoge kwaliteit van de zangers. Het was een avond om nog lang aan terug te denken.

Fantastisch concert in onze Dorpskerk

De thuisblijvers hadden ook deze keer meer dan ongelijk toen op 14 september The Lasses optraden in onze Dorpskerk. Zij misten daardoor een avond met bijzonder mooie akoestische muziek van zeer hoge kwaliteit. Zuivere stemmen met een zeer groot bereik. Ondersteund door een minimum aan instrumenten; The Lassses speelden folkmuziek, Ierse en Schotse liederen en ook nog wat Amerikaans repertoire. En tussen de liedjes door, zo bleek, hadden ze ook een flinke dosis, soms wat relativerende humor.

The Lasses (vertaald De Meiden) zijn Sophie Janna en Margot Merah die elkaar kennen uit de Amsterdamse Irish pub Mulligans. Volgens sommigen versmelten hun stemmen tot een eenheid als waren ze afkomstig van een eeneiige tweeling. Zij begeleiden zichzelf met twee gitaren, de bodhran (Ierse handtrommel), soms een mondharmonica en ook zelfs een shruti box, een Indiaas instrument dat zorgt voor een doedelzakachtige toon.

The Lasses stonden dit jaar en vorig jaar op een hele reeks podia in binnen- en buitenland, spelen elk voorjaar een paar weken in Amerika en doen elk najaar een tour langs Nederlandse kerkjes, folkclubs en huiskamers. Daar brengen zij verhalen van overal. Soms een beetje triest, soms heel triest en dan weer vrolijk. De tekst is heel belangrijk. Zij zeggen zelf over hun repertoire: ‘Het verhalende van de folksongs trekt ons aan in deze muziek. Soms moet je zo’n tekst verduidelijken omdat het oud-Engels is. We vertellen dan over de achtergronden en plaatsen het lied in een context. Een tweede criterium om een lied in het repertoire te krijgen, is dat het moet klikken. Een mooie stem of een uitstekende techniek is niet genoeg. Bij ons gaat het vooral om het gevoel. Het lied krijgt onze eigen interpretatie mee. Je past de tekst soms aan, het tempo of ritme, toonhoogte of de melodielijn.’

De kerk was weer prachtig sfeervol verlicht door Jos de Jong en Bart-Jan van der Linden

Jan Brokken boeit bijna twee uur lang!

Muisstil was het bijna twee keer een uur lang in een volle Dorpskerk, toen schrijver Jan Brokken (1949) op 20 april 2018 gepassioneerd vertelde over de totstandkoming van zijn boek ‘De Vergelding’ en wat dat met hem en de omgeving waar het boek zich afspeelt en met de mensen daar had gedaan.

Jan Brokken bracht het grootste deel van zijn jeugd door in het dorp Rhoon. Maar omdat zijn vader, die daar dominee was, ook regelmatig preekbeurten had in de wijde omgeving en de ‘jonge Jan’ mee mocht, kende hij de Hoeksche Waard en de kerken daar ook op zijn duimpje. Het was bijzonder voor hem op de plaats te staan waar zijn vader een aantal keren de eredienst had geleid.

Na de middelbare school in Rotterdam (waar hij onder meer nog Duitse les kreeg van onze dorpsgenoot Ab Brandenburg, die hij na afloop nog uitgebreid sprak!) studeerde Brokken aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en later aan het Institut d’Etudes Politiques van de universiteit van Bordeaux, Frankrijk. Daar leerde hij zijn vrouw Marie-Claude kennen, met wie hij later naar Amsterdam verhuisde. Zij was er deze avond ook bij om hem te ondersteunen in de zeer succesvolle boekenverkoop.

Over boeken gesproken; in de tweede helft van de avond vertelde Jan Brokken uitgebreid over de Rotterdamse boekhandelaar Blok met wie zijn vader een bijzondere relatie had en waarover hij ook het boek ‘Blok, de boekhandelaar van mijn vader’ schreef.

Aan het eind van de avond ging Jan Brokken nog uitgebreid in op vragen uit het publiek. Het was een avond die de aanwezigen niet snel zullen vergeten!

Luister hier naar het interview dat Jan Brokken op 20 april gaf aan RTV Albrandswaard (met dank!):

Een mooie klassieke avond met Hanneke Rouw (cello) en Sofia Vasheruk (piano)

Op vrijdagavond 9 februari 2018 was er een zeer geslaagd klassiek concert in de Dorpskerk, verzorgd door de zeer getalenteerde celliste Hanneke Rouw en de net zo briljante spelende pianiste Sofia Vasheruk.

Zij speelden de Cello Sonate I en II van Brahms.

Het publiek was na afloop zeer enthousiast en gaf een lange staande ovatie. Stukken van Brahms behoren niet tot het makkelijkste genre, maar dankzij de kwaliteiten van beide musici en hun ‘open’ manier van spelen werd de muziek zeer toegankelijk.

Hanneke Rouw is op achtjarige leeftijd begonnen met cello spelen. Op haar zestiende speelde ze al solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu Het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours.

Sofia Vasheruk begon haar pianostudies toen zij vier jaar oud was. Na een half jaar werd ze toegelaten tot de pianoklas van prof. Ada Traub aan de Speciale Gnessin Muziekschool voor begaafde kinderen. In 2000 won zij een speciale prijs bij de N. Rubinstein Piano Competition in Moskou en zette in 2003 haar studie voort aan het Chopin Muziek College in Moskou.

Voor meer informatie: http://www.hannekerouw.com/ en http://vasheruk.com/

Bomvolle kerk bij daverend kerstconcert met koor Pop-Up

Op vrijdagavond 15 december jl. organiseerde de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas weer een kerstconcert in de Dorpskerk. Medewerking werd verleend door het superenthousiaste en swingende popkoor ‘Pop-Up’ onder leiding van de net zo swingende Inge Rambags, ondersteund door Frans Verburg aan de piano. Er waren zo’n 150 bezoekers; met het koor erbij was de kerk dus behoorlijk vol.

Twee keer drie kwartier bracht het koor een stroom van liederen; van bijna ingetogen kerstzang tot en met alom bekende popsongs en gospels. De sfeer was uitstekend en het publiek was zeer onder de indruk van de prestaties van individuele zangeressen. Het bleef na het concert nog lang gezellig in De Munnik.

Duifies waren terug naar Westmaas

Op vrijdag 27 oktober 2017 traden De Duifies voor de tweede keer op in de Dorpskerk van Westmaas. Het was een zeer geslaagde avond; iedereen zong mee. De sfeer zat er goed in!

De Duifies is een band bestaande uit twee dames en drie heren, allen Hoeksche Waarders, die zichzelf instrumentaal begeleiden op fluit, gitaar, basgitaar, accordeon en drums. Met groot enthousiasme vertolkten zij bekende liedjes uit de zestiger jaren van Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink, Wim Sonneveld, Tom Manders en … Japie Valkhof (om na muziek van Amsterdamse artiesten ook iets uit Rotterdam ten gehore te brengen).

Nummers als ‘Op de step naar Purmerend’, ‘Anna Suzanna’ en ‘In een rijtuigie’ galmden door de kerk. Het publiek had weer een mooie avond.

Zeer succesvolle avond met schrijfster Rosita Steenbeek

De bekende en veelgelezen auteur Rosita Steenbeek heeft vrijdagavond 12 mei in de volle Dorpskerk van Westmaas ruim twee uur meer dan honderd bezoekers geboeid met haar verhalen. Zij is sinds enige tijd extra geliefd in de Hoeksche Waard vanwege het uitkomen van haar boek ‘Rose’; dit verhaal speelt zich net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog af in onze regio. Het is gebaseerd op het verhaal van haar van oorsprong joodse Duits oma die getrouwd was met een Nederlander die kort voor de Tweede Wereldoorlog dominee werd in Klaaswaal. Rosita wist daar veel over te vertellen.

Maar ze ging ook uitgebreid in op haar meest recente project waarin bijzondere en actieve steun wordt verleend aan vluchtelingen uit onder meer Syrie en Afrikaanse landen.

Rosita Steenbeek woont sinds 1985 in Rome. Zij was net twee dagen eerder teruggekomen uit Libanon. Dat maakte deze avond een extra unieke kans kennis met haar te maken. Veel bezoekers maakten ook gebruik van de aanwezige boekentafel met een groot aantal van Rosita’s werken en grepen deze kans verantwoorde nieuwe aankopen te doen. Vanzelfsprekend werden de boeken die avond ook door de auteur gesigneerd!

Luister hier naar het interview dat Rosita Steenbeek in 2017 gaf aan RTV Albrandswaard (met dank!):

Een uitstekend bezocht benefietconcert met romantische liederen gezongen door Laura Kaper, mezzo-sopraan, met Heidi Delcliseur aan de piano

De bezoekers op deze avond konden genieten van een internationaal zangprogramma, van Spaanse tot Franse, Hongaarse en zigeunerliederen. Als eerste serie brachten Laura en Heidi de ‘Ariettes Oubliees’ van Debussy ten gehore, een klassieke cyclus van liederen met grote contrasten in sfeer. Daarna werden twee componisten van Spaanse liederen naast elkaar gezet: De Falla en Shostakovich met respectievelijk ‘Siete Canciones Populares Espanolas’ en ‘Spanish Songs opus 100’. Na de pauze ging de reis naar het oosten van Europa met de Hongaarse liederen van Bartók en de zigeunerliederen van Brahms en Dvorak.

Het publiek was opgetogen over zowel het niveau van de solisten als de gekozen programmering. Velen waren geraakt door Laura’s schitterende stem in combinatie met het virtuoze pianospel van Heidi. Omdat er geen gebruik werd gemaakt van geluidsapparatuur kwam de goede akoestiek van de kerk goed tot haar recht. Een enthousiast applaus na afloop maakte duidelijk dat men enorm genoten had. Het duo kreeg niet alleen bloemen van de Stichting Vrienden. Ook familie en vrienden van de solistes, die overal vandaan speciaal voor deze avond naar Westmaas waren gekomen, boden meerdere bossen bloemen aan. Velen bleven na afloop nog wat met elkaar napraten en zo werd het gezellig laat. Dit concert mag, met meer dan negentig bezoekers, niet alleen in muzikaal opzicht maar ook als benefietconcert als zeer geslaagd beschouwd worden.

Prachtig kerstconcert Euphonia in feestelijke Dorpskerk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de stampvolle dorpskerk van Westmaas luisterde zaterdagavond 17 december 2016 een aandachtig en enthousiast publiek naar het kerstconcert van het Hoeksche Waards Operakoor ‘Euphonia’. Het concert was in goede samenwerking met de ‘Stichting Vrienden van de Dorpskerk Westmaas’ georganiseerd. Het koor zong in plaats van het gebruikelijke repertoire kerstmuziek uit de hoogtijdagen van de 18e eeuwse barok en de 19e eeuwse romantiek. De muzikale leiding was in handen van dirigente Jurate Haasdijk. De mooie stemmen van Petra de Ridder (sopraan) en Hans Ritman (bariton) leverden in hun solo’s en in samenzang met het koor een belangrijke bijdrage aan slagen van het concert. Jeroen Liedorp begeleidde virtuoos op de piano en de deskundige toelichting op het programma werd verzorgd door Bob Wiggers.

Bij aanvang zette het koor de toon met ‘Jauchzet frohlocket’ uit de eerste cantate van het ‘Weihnachtsoratorium’ van Johann Sebastian Bach.Het koor zong het met overtuiging.  Later zong het koor nog twee werken van Bach en vertolkten Hans Ritman en Petra de Ridder de aria’s ‘Grosser Herr, o starker König’ en ‘Nur ein Wink von seinen Händen’.

Nadat Petra de Ridder en het koor ontroerend mooi het ‘Pueri Concinite’ van Von Herbeck hadden vertolkt werd het programma voor de pauze besloten met ‘L’adieu des Bergers´ van Hector Berlioz en ´Bethlehem´ van John Henry Maunder. Daarbij kwam de mooie bariton van Hans Ritman goed tot zijn recht. Na de pauze was er muziek uit het bekende oratorium ‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel. Het koor zong ‘The glory of the Lord’, ‘O thou that tell us good tidings’ en Hans Ritman de aria ‘The trumpet shall sound’. In het resterende deel van het concert klonk sfeervolle kerstmuziek van de Italiaanse componisten Gioachino Rossini, Luigi Cherubini en Pietro Mascagni waaronder ‘Ave Maria’ en ‘Transeamus usque Bethlehem’ in een bewerking van de Nederlandse componist Hubert Cuypers.

Als spetterend slot was gekozen voor het ‘Sanctus’ uit de ‘Messe Solennelle’ van Charles Gounod, gezongen door Petra de Ridder en het koor. Het publiek bedankte na afloop met een uitbundig en warm slotapplaus. Het concert werd daarna samen met het publiek afgesloten met de toegift ‘Stille Nacht’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veel belangstelling voor Arnold Vanderlyde

fvs
wai

Vrijdag 14 oktober jl. gaf Arnold Vanderlyde een speciale versie van zijn workshop ‘Fighting for success’voor vele tientallen belangstellenden in de Dorpskerk van Westmaas. Een groot aantal belangstellenden, waaronder ook de nodige Vrienden van de Dorpskerk, hadden deze avond gereserveerd om deze succesvolle sportman eens van dichtbij te zien en te horen. Arnold had zijn programma speciaal aangepast voor de inwoners van de Hoeksche Waard en in het bijzonder aan die van Westmaas, het dorp waar zijn moeder is opgegroeid. Hij deelde zijn jeugdherinneringen, enthousiasme, inzichten en idealen op een open en zeer inspirerende manier. De bezoekers pikten het vlot op en deden, als dat werd gevraagd, actief mee en soms zelfs staand in een bokshouding felle stoten uitdelend naar een denkbeeldige opponent. Menige luide kreet schalde daarbij door de kerk. Dit leverde wel heel bijzondere beelden op.

De presentatie van Arnold werd ondersteund door een powerpointpresentatie verzorgd door Dick Kok. Licht en geluid waren weer in goede handen bij Bart-Jan van der Linden en Jos de Jong. Na afloop bleef men nog gezellig met elkaar wat napraten over deze unieke avond. Ook Arnold was daarbij aanwezig en sprak geanimeerd met meerdere aanwezigen. Het was een Vriendenavond die iedereen die erbij was, voor altijd in herinnering zal blijven.

applaus

Esther van der Mark en Erwin van der Vlis

Esther is muziekdocent in Klaaswaal bij De Vliet, in Westmaas bij De Weerklank en De Vlashoek en in Heinenoord bij Het Anker. Daarnaast geeft zij geschiedenis bij het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland. Sinds haar jeugd speelt zij trompet en kornet bij Da Capo. Omdat Esther gedurende haar jeugd aan de Maasdijk gewoond heeft vond zij toen het haar gevraagd werd gelijk een goed idee een benefietconcert in de Dorpskerk van Westmaas te geven. Het werd op 27 mei 2016 met veel familie en vrienden onder de bezoekers een feest van herkenning.

Esther en Erwin hadden er voor gekozen hun concert het thema ‘Het Dorp’ mee te geven. Het programma, met werk van o.a. Ramses Shaffy, Bløf, Wim Sonneveld en Michael Bublé, vormde een verrassend repertoire mede omdat Esther het muzikale deel afwisselde met authentieke vertellingen en oude gedichten over het Westmaas van vroeger. Herinneringen die zij speciaal voor dit concert uit de eerste hand kreeg van haar oudtante Jenny de Kreek. Het publiek reageerde aangenaam verrast op deze combinatie van mooie luisterliedjes en weetjes van vroeger. Esthers boeiende vocale presentatie met de virtuoze gitaarbegeleiding van Erwin, het aansprekend repertoire en de authentieke mix van muziek met verhalen en gedichten over vroeger maakten er een unieke avond van.

Jos de Jong en Bart-Jan van der Linden verzorgden de verlichting die, naarmate het donkerder werd, steeds meer voor de goede sfeer zorgde.

WP_20160527_20_20_37_Pro

Kerk bomvol bij benefietconcert Joost Pieters

Het eerste concert van 2016 heeft inmiddels plaats gehad op vrijdagavond 29 januari. Met ruim 130 bezoekers was de kerk bomvol. Wij hadden Joost Pieters bereid gevonden voor ons te komen optreden. Dat was voor hem extra toepasselijk, want Joost heeft zijn jeugd in Westmaas doorgebracht. Na zijn studie kwam hij terug en woonde met zijn jonge gezin aan de Cabbeweide. Tien jaar geleden zochten Joost en zijn vrouw Monique meer ruimte en vonden die in een historisch pand aan de Melkstraat in Zierikzee. Het heet ‘de Zeeuwse Hemel’; er worden exclusieve voedingsproducten verkocht en er is na enige tijd een mooie horecabestemming aan toegevoegd.
Met ‘de Zeeuwse Hemel’ heeft Joost zowel zijn eigen podium en als ook zijn eigen publiek gecreëerd. Hij treedt zeer regelmatig op en wordt daarbij, net als in Westmaas, begeleid op piano, gitaar en saxofoon door Stefan Fokker. Er volgen in 2016 nog twee benefietconcerten in onze kerk.

stampvolle kerk Joost Pieters

Met de vrienden naar de jaren zestig

Op vrijdag 2 oktober 2015 traden De Duifies op in de Dorpskerk van Westmaas. Het thema van deze avond was ‘Met de vrienden naar de jaren zestig’.
De Duifies is een band bestaande uit twee dames en drie heren, allen Hoeksche Waarders, die zichzelf instrumentaal begeleiden op fluit, gitaar, basgitaar, accordeon en drums.
Met groot enthousiasme vertolkten zij bekende liedjes uit de zestiger jaren van Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink, Wim Sonneveld, Tom Manders en …Japie Valkhof (om na muziek van Amsterdamse artiesten ook iets uit Rotterdam ten gehore te brengen).
Het publiek kreeg bij binnenkomst een programma met de teksten van de ten gehore gebrachte liedjes om het meezingen te stimuleren. Daar werd druk gebruik van gemaakt.
Jos de Jong en Bart-Jan van der Linden hadden, om de sfeer in de kerk optimaal aan te passen tussen de zitplaatsen en rond de band gekleurde theaterverlichting geïnstalleerd waardoor alle ogen op de musici gevestigd waren.
Dit was het tweede benefietconcert van de vrienden. Het was goed bezocht en daar zijn wij blij mee, want de opbrengst is bestemd voor een bijdrage aan de restauratie van de gebrandschilderde ramen van de kerk.

Eerste benefietconcert zeer geslaagd

Op 17 april 2015 gaf zangeres Myriam West een benefietconcert in de Dorpskerk van Westmaas. Zij was vorig jaar een van de finalisten bij het televisieprogramma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Het concert was georganiseerd door de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de gebrandschilderde ramen van de monumentale Dorpskerk. Het was een zeer geslaagde avond. Haar optreden bestond uit een mix van vooral eigen repertoire en sfeervolle nummers van en geïnspireerd op sterren als Ella Fitzgerald, Billy Holiday en Tom Waits. Zij begeleidde zichzelf op piano en keyboard ondersteund door haar vaste bassist Mart Jeninga. Het optreden maakte deel uit van een tour van huiskamerconcerten die Myriam geeft. Dankzij de ambiance, de akoestiek van de kerk, het licht dat was verzorgd door Jos de Jong en de sfeer onder het aanwezige publiek, leek het alsof dit kerkconcert in een huiskamer plaatsvond.

Myriam West 1

Een mooi artikel in het Kompas van 7 januari 2015!

En duidelijkheid over onze ambities. Helpt u mee?

kompas 070115

Deelname aan Kerstmarkt 2014 zeer geslaagd

(Klik op titel voor verslag.)

km2